“Ik was aangenaam verrast door de stiptheid van onze leerlingen, op het afgesproken tijdstip zaten ze allemaal thuis aan hun computer!”

Ook na de zomervakantie blijft de coronacrisis nazinderen, niet het minst in het onderwijs. Vanaf september mogen de lagere scholen weer vijf dagen per week naar school, voor het middelbaar onderwijs is dit maar vier dagen want op woensdag blijft afstandsleren gelden. In het College ten Doorn zijn ze heel goed voorbereid om dit ‘nieuwe normaal’, want ook vorig jaar scoorde de school heel hoog met de aanpak van het afstandsleden. “Ik heb me nog nooit zo hard leerkracht gevoeld”, zegt Bart Coene (46), al 22 jaar leerkracht in het College ten Doorn en leraar fysica in de derde graad techniek-wetenschappen.

leerkracht achter computer afstandsleren in klas

 

Bart Coene is een heel geëngageerde leerkracht, voor wie lesgeven met de computer allesbehalve een nieuw gegeven was. Zijn leerlingen waren dat al gewend, maar hij beseft wel dat andere leerkrachten in de coronacrisis uit hun comfortzone zijn moeten komen. “Bij afstandsleren kan je kiezen tussen ofwel een live-les, die door alle leerlingen kan gevolgd worden, ofwel een videoles, die je vooraf samenstelde en waarna na het bekijken ervan een chatsessie volgt waarbij leerlingen vragen kunnen stellen.” Bart liet de ProMeet enkele voorbeelden van zo’n videoles zien, en we waren echt wel onder de indruk. “Maar ik was ook onder de indruk van de stiptheid van mijn leerlingen”, geeft Bart toen. “Iedereen was altijd paraat op het afgesproken moment, dat verraste me aangenaam.”

Dat komt wellicht ongetwijfeld omdat Bart zijn lessen boeiend weet te houden: hij start altijd met een cliffhanger, vaak gelinkt aan de actualiteit, en dan heb je de jongeren meteen mee. “Toch heb ik in de lockdown de interactie met de leerlingen gemist”, geeft Bart toe. “In mijn les mogen ze alles zeggen, ik hou van pittige discussies en word graag uitgedaagd. Op die manier bereiden we onze leerlingen voor op het hoger onderwijs.”

Bart Coene is trouwens zeer te spreken over de manier waarop College ten Doorn vorig schooljaar de coronacrisis heeft aangepakt. “We hebben ons allemaal een beetje moeten heruitvinden en uit de comfortzone komen, maar ik mocht eind juni met een gerust hart zeggen dat mijn leerlingen meer dan ooit klaar waren voor de stap naar het hoger onderwijs, ondanks de maanden van afstandsleren. Ze zijn echt geëvolueerd naar een grote zelfstandigheid, en dat zal hen nu, wanneer ze in het hoger onderwijs van start gaan, zeker geen windeieren leggen. En ze zijn ook bijzonder goed geïnformeerd, want ik betrapte er mezelf op dat in een filmpje van 20 of 25 minuten eigenlijk veel meer leerstof zit, dan wat je normaal op die tijdsspanne zou vertellen…”

College ten Doorn is klaar voor een nieuw schooljaar, waarin de combinatie van op school les volgen en afstandsleden de norm zal worden. Bart Coene beseft dat dit voor zijn collega’s andermaal een nieuwe, grote uitdaging wordt waarvoor misschien extra ICT-opleidingen zullen nodig zijn. Maar hij maakt zich sterk dat ook dit zal lukken. “We moeten voor voldoende afwisseling zorgen, want het moet boeiend blijven voor de leerlingen”, zegt Bart. “Daarom moeten we videolessen afwisselen met livesessies, toetsen, chatsessies,… Weet je dat ik in de coronacrisis op zondagavond een vrijblijvende chatsessie met mijn leerlingen organiseerde, ons E-peritief, waarin men eens mocht ventileren en laten weten hoe men de crisis en lockdown beleefde. Dat was heel leerrijk voor mij, want ik kon zo mijn weekplanning aanpassen naar hun wensen.”

“Ik heb in de periode van het afstandsleren ook veel van mijn leerlingen geleerd”, besluit Bart Coene. “Het was een wisselwerking en ze pasten een eeuwenoude truuk toe door met vragen de eigenlijke lesstart te proberen uitstellen. Maar als het écht interessant was, liet ik dit ook toe. Mag ik tenslotte ook mijn waardering uitspreken voor de leerlingenbegeleiders van onze school, die van zodra het kon ervoor gezorgd hadden dat de jongeren twee halve dagen per week naar school konden komen, wat heel positief was voor hun welbevinden. Dit kaderde perfect in de krachtdadige aanpak van de crisis door onze school. Hier zijn de leerlingen dus écht wel in goede handen!”

© De ProMeet 

bart coene geeft online les